Workshops voor mantelzorgers

Voor Steunpunten Mantelzorg heb ik een viertal workshops ontwikkeld die zij aan kunnen bieden aan mantelzorgers in hun gemeente.

Workshop 1     In je kracht     

Over omgaan met de verschillende verliezen als mantelzorger.

Welke verliezen kun je als mantelzorger meemaken? En wat gebeurt er met je als je zo’n ingrijpend verlies meemaakt? Welke reacties van mensen uit jouw omgeving waren steunend en waarin ben je misschien teleurgesteld?Tot slot onderzoek je wat jouw kracht is en welke hulpbronnen je kunt inzetten bij het verwerken van je verlies.

Workshop 2     Meedoen met plezier            

Over het voorkómen en doorbreken van isolement van de mantelzorger.

Als mantelzorger loop je het risico dat je in een isolement geraakt. Wat maakt dat je je als mantelzorger soms alleen voelt staan terwijl je juist graag tijd met anderen door zou willen brengen of ondersteuning nodig hebt? Wat kunnen de gevolgen van eenzaamheid zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Je onderzoekt hoe je verbinding kunt houden of krijgen met de wereld om je heen en te genieten van het contact met anderen.

Workshop 3     Grenzen bewaken    

Over opkomen voor jezelf.

Je onderzoekt welke grenzen je als mantelzorger tegenkomt: grenzen vanuit je omgeving maar ook jouw persoonlijke grenzen. Wat belemmert jou bij het aangeven van je grens: hoe komt het dat je vaak “ja” zegt terwijl je “nee’ bedoelt? En welke gedachten, gevoelens en gedragingen helpen je bij het bewaken van je grenzen?

Workshop 4     Antwoorden op levensvragen

Een kennismaking met familieopstellingen.

In deze workshop krijg je antwoord op jouw vragen en dilemma’s over de invulling van je leven, het omgaan met je teleurstellingen en het verwezenlijken van je wensen en dromen. Klik hier voor meer informatie over mijn opstellingen.